ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΝΤ. Ν. ΣΑΚΚΟΥΛΑ
ant-sakkoulas.gr/greek
english/ant-sakkoulas
 
  ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ  ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ
 Ο ΕΚΔΟΤΗΣ LPE ΝΟΜΙΚΑ LINKS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
 
ΛΥΜΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΠΕΡΡΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
Ο χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης
θέμα: Ευρωπαϊκό Δίκαιο
Σειρά: ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ (ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ)
ημ/νία κυκλοφορίας: 22/12/2003
Εκδόσεις: Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα
ISBN: 978-960-15-1060-5
γλώσσα: Ελληνικά
σελίδες: 206
τιμή: 20,00€
Περίληψη
Είναι, αναμφίβολα, σημαντικό ότι ο 2ος τόμος των Κειμένων Τεκμηρίωσης, της νέας εκδοτικής δραστηριότητας του Κέντρου Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης του Παντείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με τις εκδόσεις Αντώνη Ν. Σάκκουλα, είναι αφιερωμένος στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η παρουσία μιας κωδικοποιητικής πράξης, στην οποία πολλοί προσβλέπουν ως κύρια έκφραση του μελλοντικού ευρωπαϊκού «συντάγματος», διάβαζε «συνταγματικής» Συνθήκης, ένα κείμενο, η ανάδυση του οποίου στην ευρωπαϊκή δικαιοταξία, θεωρήθηκε ως πραγματική καμπή για τον ευρωπαίο πολίτη και τη θέση του στη ζωή της Ένωσης. Και τούτο, ανεξάρτητα από το αν ο ίδιος ο Χάρτης δεν αποτελεί πανάκεια για όλο το ζήτημα προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου στην κοινοτική δικαιοταξία των 25 (27) μελών, ούτε, ακόμη, διασφαλίζει, τυπικά, ένα νέο status των δικαιωμάτων που εγγυάται.
Η συζήτηση για την κατάρτιση ενός Χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΚ/ΕΕ σχετίζεται ουσιαστικά με το, εξ υπαρχής της ευρωπαϊκής οικοδόμησης, σημαντικό κενό στις ιδρυτικές Συνθήκες ως προς την αρμοδιότητα της ΕΚ/ΕΕ για θέματα δικαιωμάτων του ανθρώπου, κάτι που οδήγησε στο υπάρχον θεσμικό και λειτουργικό έλλειμμα σ' αυτό το πεδίο και την απουσία μιας συγκροτημένης ευρωπαϊκής πολιτικής δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Ο Χάρτης θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ ως πολιτική και νομική πράξη ήταν γεγονός. Έμενε πια, πέρα από τις συζητήσεις για τη νομική φύση της πράξης και τις νομικές και πολιτικές επιπτώσεις της παρουσίας της, ν' αποδειχθεί στην πράξη ο βαθμός ωρίμανσης της πολιτικής βούλησης των κοινοτικών εταίρων στη διαμόρφωση μιας πολιτικής δικαιωμάτων του ανθρώπου με καταστατικό άξονα τον Χάρτη.

Το έργο προλογίζει ο Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών του Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Στέλιος Ε. Περράκης.


   
  
Όνομα χρήστη


Κωδικός
» Ανάκτηση κωδικού


Καντε κλικ εδώ για να συμπληρώσετε την εγγραφή μέλους.
   
   
  
Καντε κλικ εδώ για να δείτε τα περιεχόμενα του καλαθιού σας.
   
   
  

» Προηγμένη/Σύνθετη αναζήτηση
» Βοήθεια αναζήτησης